Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Όρμα Πέλλας

Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αριδαίας, Ν.Δ. του κάμπου της Αλμωπίας, σε απόσταση 15 χιλ. από την πόλη της Αριδαίας και 3 απο τα Λουτρά Πόζαρ. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, κτισμένο στους πρόποδες του όρους Βόρρα - Καϊμάκτσαλαν και σε υψόμετρο 230 μ. Από το δάσος της Όρμας ή αλλιώς Μαύρο Δάσος λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθεύτηκε ξύλα για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού, τις γνωστές σάρισσες που είχαν έξι (6) μέτρα μήκος.


Είναι ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας. Είναι τόσο πυκνό, που οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος. Πιστεύετε ότι το όνομα της Όρμας γεννήθηκε από το ορμάω, ορμή ότι η πόλη βρισκόταν σε μια περιοχή (σημερινή Όρμα) απ’ όπου τα νερά του ποταμού ξεχύνονταν ορμητικά μέσα από το βουνό. Άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας της είναι πως η θάλασσα έφτανε πολύ παλιά ως εκεί ,όπου υπήρχε όρμος.

Στην Όρμα , εκτός από τη θέση «Τούμπα», απ’ όπου νομίσματα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά, άλλη μια οχυρωμένη θέση βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στα νότια του Ασπροποτάμου (Μπέλιτσα), στους πρόποδες του λόφου «Κορυφή του Τραυλού», η οποία διακρίνεται για δύο οχυρωματικά σκέλη, κατακρημνισμένα με άφθονη υστερορρωμαϊκή  κεράμωση.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τρέσινο για να ξαναπάρει με την απελευθέρωση το όνομα Όρμα. Στην Όρμα ανήκει και η περιοχή της Άνω Κορυφής, εννιά χιλιόμετρα από το χωριό στον υπό κατασκευή δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, η οποία κατοικείτο μέχρι το τέλος του Εμφυλίου. Στον Εμφύλιο καταστράφηκε και οι κάτοικοι  την εγκατέλειψαν και κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Όρμα , ενώ άλλοι σαν πρόσφυγες στο εξωτερικό. Το μόνο που σήμερα σώζεται είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τα ερείπια του στρατιωτικού φυλακίου.

Tην τελευταία 10ετία, αρκετοί από τους κατοίκους, 700 μόνιμοι κάτικοι διαμένουν στην όρμα, συμπληρώνουν το εισόδημά τους ασχολούμενοι με τον τουρισμό (ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία), καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στο χωριό λόγω της θέσης του στους πρόποδες του Βόρα, της φυσικής του ομορφιάς και της γειτνίασής του με τη λουτρόπολη των Λουτρών Λουτρακίου. Ως επι το πλείστον οι κάτοικοι της όρμας αχολουνται με την γεωρία. Η περιοχή και το κλίμα ευνοεί την καλιέργια κερασιού, καστάνου, ροδάκινου, αλλά και πολλών οποροκηπευτικών,

Μέσα από το χωριό κυλάει ποτάμι και αριστερά και δεξιά του υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, στον ίσκιο των οποίων απολαμβάνει κανείς στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης.

Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας. Η διαδρομή είναι πανέμορφη καθώς κανείς διασχίζει το Μαύρο Δάσος. Για αυτούς που τους αρέσει η ορειβασία και το περπάτημα,  η Όρμα είναι ιδανικό μέρος για να ξεκινήσουν με προορισμό το Βόρα (ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4)  και τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Τέτοιες είναι το "Μαύρο Δάσος", η "Καλή Πεδιάδα"(Ντόμπρο Πόλιε), το φαράγγι των Λουτρών (Ράμνο  Μπορ). Σε μικρή απόσταση από την Όρμα βρίσκεται και η Λουτρόπολη των Λουτρών όπου κανείς μπορεί να απολαύσει ένα ζεστό μπάνιο.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νέστορα και πανηγυρίζει στις 27 Οκτωβρίου. Δίπλα από την εκκλησία, υπάρχει το "Πνευματικό Κέντρο" του χωριού, κατασκευασμένο το 1997 με δωρεά του ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη". Στους χώρους του υπάρχει Βιβλιοθήκη και μια μεγάλη αίθουσα για εκδηλώσεις.


















1 σχόλιο:

  1. Η εκκλησία είναι του Αγιου Νικολάου αλλά επειδή στης 6 Δεκεμβρίου είχε πολύ κρύο το πανυγιρη το άλλαξαν και το κάνανε του Αγιου Νεστορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή