Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Βαρικό Φλώρινας

Το Βαρικό, είναι ένα χωριό, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στα όρια των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 770 μ. και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως μοιάζει με μια λεκάνη που σχηματίζεται από ψηλά και πανέμορφα βουνά που την περιτριγυρίζουν.



Αν και δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πότε κατοικήθηκε πρώτη φορά, χρονολογείται περίπου από τον 16ο αιώνα. Η παράδοση αναφέρει, ότι οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν τρεις φορές στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της περιοχής, πριν εγκατασταθούν μόνιμα και οριστικά στην σημερινή του θέση. Ο λόγος προφανώς ήταν το άφθονο νερό, που υπήρχε στη θέση αυτή. Ένα τμήμα της λίμνης Χειμαδίτιδας, αποτελεί μέρος του οικισμού και για πολλά χρόνια προσέφερε τροφή στους κατοίκους, που ασχολούνταν με την αλιεία. Η λίμνη πλέον είναι υδροβιότοπος, με πολλά είδη πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος και είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες.

Η κοινότητα, αντιστάθηκε σθεναρά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και θυσίασε αρκετούς από τους κατοίκους της. Το 1903 και 1912, οι Τούρκοι για αντίποινα, έκαψαν τον οικισμό, ευτυχώς όμως θύματα δεν υπήρξαν. Μετά την απελευθέρωση, η προσφορά  προς την πατρίδα δεν σταμάτησε. Στο Μικρασιατικό πόλεμο, έλαβαν μέρος αρκετοί συντοπίτες και κάποιοι από αυτούς δεν ξαναγύρισαν ποτέ.

Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Φημισμένο αγροτικό προϊόν του χωριού, είναι τα φασόλια, η νοστιμιά των οποίων οφείλεται, σύμφωνα με έρευνες, στις καλές κλιματολογικές συνθήκες. Αξίζει να αναφερθεί πως το χωριό  είναι το μοναδικό μέρος της χώρας, όπου ευδοκιμεί η ιτιόβεργα, με την οποία οι Βαρικιώτες καλαθοπλέκτες  κατασκευάζουν πανέμορφα καλάθια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλυφθεί με βέργα.

Σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, που δραστηριοποιείται στο χωριό, έχει καταφέρει να το κάνει γνωστό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τα φασόλια ή την καλαθοπλεκτική, άλλα και για το τοπικό Καρναβάλι με τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Πηγή: Ιστοσελίδα Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρικού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου