Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Πατρίκι Σερρών

Το Πατρίκι (Τοπική Κοινότητα Πατρικίου - Δημοτική Ενότητα Αχινού), ανήκει στον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.



Η επίσημη ονομασία είναι “το Πατρίκιον”. Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πατρίκι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πατρικίου, του πρώην Δήμου ΑΧΙΝΟΥ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Το Πατρίκι έχει υψόμετρο 31 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,8981759511 και γεωγραφικό μήκος 23,6085640899.

Απέχει από τη Νιγρίτα 10 χλμ., από τις Σέρρες 32 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 100 χλμ. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι ενός Τούρκου αξιωματούχου και οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού χωριού ήταν οι πάροικοι που εργαζόταν εκεί. Κοντά στο χωριό υπήρχε, από τα Βυζαντινά χρόνια, ένα μικρό μοναστήρι (η ύπαρξη του μαρτυρείται για πρώτη φορά από ένα χειρόγραφο της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους που χρονολογείται από το 1385) το οποίο είχε παραχωρηθεί από την επισκοπή Εζεβών στη μονή Εσφιγμένου. Οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν εκεί έκτισαν καινούργιο ναό και κελιά. Μάλιστα είχε μονάσει εκεί και κάποιος μοναχός που τ' όνομα του ήταν Πατρίκιος, κι έτσι το χωριό που δημιουργήθηκε ονομάστηκε, προς τιμήν του, Πατρίκι.

Σήμερα, η κοινότητα Πατρικίου, με το ωραίο κατάστημα και την εξαίσια κεντρική πλατεία, αριθμεί 487 κατοίκους.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία και στα 5.500 στρέμματα. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τη λειτουργία ιδιωτικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην περιοχή του χωριού. Τα συμφέροντα των αγροτών κατοίκων προωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Ο ιερός ναός του χωριού βρίσκεται χτισμένος στην πλατεία του χωριού και είναι αφιερωμένος στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Ως εκ τούτου ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου