Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Νεοχώρι (Θηβών) Βοιωτίας

Το Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Ελικώνα. Έχει 350 κατοίκους και ανήκει στον Δήμο Θεσπιέων.


Παρ’ όλο το όνομά του που παραπέμπει σε νεοσύστατο χωριό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί γραπτές πηγές αναφέρουν ότι το 1355 ήταν φέουδο του φράγκου ιερέα Φραγκίσκου Λοκάντα. Ο Λοκάντα είχε φτιάξει μοναστήρι όπου προσπαθούσε να προσηλυτίσει τους ορθόδοξους χριστιανούς στον παπισμό. Κατά την επανάσταση του 1821 ο αγωνιστής Σκουρτανιώτης χρησιμοποιούσε το Νεοχώρι ως ορμητήριό του.

Πριν την είσοδο του χωριού περνά ο Περμησσός ποταμός γνωστός από την αρχαιότητα αφού στα νερά του καθρεφτίστηκε και πνίγηκε ο μυθικός Νάρκισσος.

Σήμερα το Νεοχώρι είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νομού Βοιωτίας. Κόσμημα του χωριού είναι η πετρόκτιστη εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου. Είναι από τις έξι ομορφότερες εκκλησιές του νομού Βοιωτίας κτισμένη το 1902 στη πλατεία του χωριού την οποία κοσμεί κ η προτομή του Ησιόδου. Το Νεοχώρι φημίζεται και για τα εξωκκλήσια του όπως η Ζωοδόχος πηγή κτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα σε ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο τον Άγιο Γεώργιο και την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου.

Πολιτιστικό κύτταρο του χωριού είναι σήμερα ο σύλλογος γυναικών Νεοχωρίου «οι εννέα Μούσες» ο οποίος προσφέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε πολιτιστική ζωή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου