Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Σαραβάλι Αχαΐας

Το Σαραβάλι είναι οικισμός της δημοτικής ενότητας Μεσσάτιδος του δήμου Πατρέων. Βρίσκεται νότια-νοτιοδυτικά έξω από την Πάτρα και απέχει οδικώς 8 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 70-180 μέτρων, στα ρίζα του Ομπλού που αποτελεί πρόβουνο του Παναχαϊκού όρους.


Έχει πληθυσμό 735 κατοίκους και αποτελεί έδρα της ομώνυμης δημοτικής κοινότητας που ανήκουν επίσης οι οικισμοί των Δεμενίκων, του Κεφαλόβρυσου, του Μπακαρίου και του Αγίου Στεφάνου, με συνολικό πληθυσμό 4202 κατοίκους.

Στα βόρεια όρια του οικισμού του Σαραβαλίου διέρχεται ένα μέρος της Περιμετρική Οδού Πατρών, η οποία συνδέει την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.

Η ονομασία του οφείλεται στον Ντε Σαραβάλε, Γάλλο φεουδάρχη της περιοχής και σταυροφόρο, ο οποίος είχε κτίσει στην περιοχή την οικία του, ένα κάστρο, απομεινάρια του οποίου υπάρχουν και σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, στο κάστρο αυτό έμεινε, το 1425, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι από τον Ιταλό φεουδάρχη της περιοχής, Ραϊνάλδο, ο οποίος καταγόταν από το Σαραβάλε (Saravale) της Βόρειας Ιταλίας.

Το κάστρο του Σαραβαλίου
Το κάστρο είχε κατασκευαστεί από Φράγκους, άγνωστο ακριβώς πότε, χρησιμοποιούταν σαν
κατοικία του εκάστοτε φεουδάρχη της περιοχής, βρισκόταν κοντά στην πόλη και σε στρατηγικό σημείο για την άμυνα της. Το κάστρο ήταν μικρό, είχε κυκλικό σχήμα και περίβολο. Υπήρχε και υπόνομος από το κάστρο προς τους αγρούς και χρησίμευε σε περιπτώσεις πολιορκίας. Αναφέρεται σε χρήση έως το 1471. Σήμερα το κάστρο δεν υπάρχει εκτός από ένα μικρό τμήμα του τείχους του που χρησιμεύει σαν μαντρότοιχος. Στην θέση του βρίσκεται η κεντρική πλατεία του Σαραβαλίου.

Μάχη του Σαραβαλίου

Στις 9 Μαρτίου 1822 στις τοποθεσίες του Πετρωτού Παλαιόπυργος και νερόμυλος του Σαϊταγά έγινε η γνωστή Μάχη του Σαραβαλίου. Η μάχη έγινε ανάμεσα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους Τούρκους που ήταν κλεισμένοι στο κάστρο της Πάτρας. Ήταν κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης από τους Έλληνες και στο χωριό είχε στρατοπεδεύσει και είχε το στρατηγείο όλων των ελληνικών δυνάμεων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κάθε χρόνο σε ανάμνηση της μάχης γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και αναπαράσταση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου