Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Σελλάς Μεσσηνίας

Ο Σελλάς είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας. Συνδέεται οδικώς με την Κυπαρισσία, το Δώριο και την Καλαμάτα. Χτιστηκε τον 13ο αιωνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μετρων σε πράσινο περιβάλλον με ελιές αμπέλια και υγιεινό κλίμα.


Βρίσκεται περίπου στο κέντρο ενός λεκανοπεδίου και το διασχίζει ποταμός που το χωρίζει σε δύο μέρη τις «ρούγες» όπως τις λένε οι ντόπιοι. Στο Σελλά σήμερα κατοικούν περίπου 70 άνθρωποι και εκεί θα βρείτε δύο παραδοσιακά καφενεία-ταβέρνες.

Κεντρική εκκλησία του Σελλά είναι η Αγία Τριάδα. Το πανηγύρι του χωριού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Υπάρχει ακόμα η εκκλησία της Ανάληψης στο κοιμητήριο του χωριού, το εκκλησάκι στα αμπέλια που είναι αφιερωμένο στον Άη-Γιάννη τον Πρόδρομο κι ακόμα ένα εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού, η Αγία Παρασκευή.

Επίσης, στην κορυφή του βουνού Άη-Λιάς, βρίσκεται το μοναστήρι του Άη-Νικήτα, το οποίο πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το χωριό Σελλάς, ονομάστηκε έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καθώς ο Αγάς που το διαφέντευε κυκλοφορούσε στην περιοχή με ένα σελωμένο άλογο και όλοι έλεγα πάμε «στου σελά», έτσι βγήκε η ονομασία Σελλάς. Μέχρι τότε ονομαζόταν Ράντου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου