Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τζιτζιφές Αποκορώνου Χανίων

Ο Τζιτζιφές (Τοπική Κοινότητα Τζιτζιφέ - Δημοτική Ενότητα ΦΡΕ), ανήκει στον Δήμο Αποκορώνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η Τοπική Κοινότητα του Τζιτζιφέ αποτελείται από δύο γειτονιές κτισμένες πάνω σε δύο επιμήκεις λόφους που κατεβαίνουν από το βουνό προς τον κάμπο και χωρίζονται από μια ρεματιά, που ονομάζεται Φαραγγούλι.

Στον πάτο της ρεματιάς είναι μια χιλιοτραγουδισμένη βρύση με πλατάνια, κάτω από τα οποία συνεδρίασαν πολλές φορές οι ηγέτες των Κρητικών επαναστάσεων του 1866,1878 και 1895-97.Τα σπίτια είναι μαστορικά κτισμένα με πέτρα πάνω στα αλλεπάλληλα επίπεδα των δύο λόφων με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα όμορφο παραδοσιακό οικισμό. Η θέα προς τα χωριά της λεκάνης του Αποκόρωνα είναι εντυπωσιακή. Το όνομα του χωριού φαίνεται ότι προέρχεται από το δέντρο τζιτζιφιά ,που ευδοκιμεί στην περιοχή. Η ιστορική διαδρομή του χωριού χάνεται μέσα στους αιώνες. Όμως ένα είναι σίγουρο. Ο χώρος κατοικήθηκε από πολύ παλιά και διατήρησε το όνομα του για πάνω από χίλια χρόνια.

Σήμερα ο Τζιτζιφές αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παράδοσης της περιοχής μας και την έδρα του ριζίτικου τραγουδιού. Η σημερινή εικόνα του χωριού ακολουθεί την γενικότερη εικόνα της Ελληνικής επαρχίας. Παράγει λάδι, κρασί, χαρούπια και άφθονα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν διάφορα ενοικιαζόμενα καταλύματα για την θερινή περίοδο και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο χωριό λειτουργούν 3 τυροκομεία και τρεις ταβέρνες με πληθώρα επισκεπτών - πελατών που γεύονται και χαίρονται καθημερινά την παράδοση του τόπου.

Αξίζει να τονιστεί ακόμα ότι ο Τζιτζιφές ήταν το μόνο χωριό της Κρήτης με παραγωγή καραμπασιού (δαφνέλαιου) προϊόν που κράτησε το χωριό οικονομικά ζωντανό στα δύσκολα χρόνια. Το καραμπάσι χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς και καλαισθητικούς σκοπούς και παράγεται σήμερα σε μικρές ποσότητες, από έναν και μοναδικό συνεχιστή της λαϊκής αυτής παράδοσης.

Όσον αφορά την αγάπη των αποδήμων για τον τόπο τους αυτή είναι δεδομένη και εκφράζεται συνεχώς με έργα ανάπλασης και βελτίωσης της υποδομής του χωριού ( ανακαίνιση κοινοτικού καταστήματος, κοινοτικού ιατρείου, αναστύλωση καμπαναριού κ.α.).Επίσης σε κάθε ευκαιρία οι απόδημοι με την αμέριστη συμπαράσταση των μονίμων κατοίκων του χωριού διοργανώνουν εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου