Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Νεοχώρι (Πηλίου) Μαγνησίας

Το Νεοχώρι, πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Αφετών και πλέον τοπική κοινότητα στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό του Πηλίου, με καταπληκτική θέα σε όλες τις πλευρές της θάλασσας αφού τα όριά του εκτείνονται από τον Παγασητικό μέχρι το Αιγαίο πέλαγος. 


Η μαγευτική θέα από το χωριό συνδυάζεται με ένα πυκνό δάσος πεύκων, καστανιών και πλατάνων που το περιβάλλει και με πανέμορφες ρεματιές που το δροσίζουν, ενώ αν προσθέσουμε εδώ και το φράγμα του Παναγιώτικου με την τεχνητή λίμνη του, στα δυτικά, τότε το χωριό αποκτά άλλη αξία. Ο επισκέπτης εδώ θα αισθανθεί ένα με τη φύση, απολαμβάνοντας γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Γι’ αυτό που φημίζεται το χωριό είναι τα περίφημα λατομεία του από όπου γίνεται η εξόρυξη της πηλιορείτικης πλάκας και πέτρας που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Βρίσκονται λίγο έξω από το Νεοχώρι και εκεί απασχολείται και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του χωριού.

Το όνομά του μαρτυρά πως πρόκειται για ένα νέο χωριό, που χτίστηκε στα τέλη του Μεσαίωνα κυρίως από κατοίκους των γύρω χωριών, αν και ο δήμος Αφετών είναι γεμάτος από ερείπια που μαρτυρούν την ύπαρξη παλιών οικισμών.

Πολλά τα αξιοθέατα μέσα και γύρω από το χωριό γι’ αυτό θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να τα δείτε όλα. Ξεκινήστε την περιήγησή σας με μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια του χωριού και θαυμάστε τα πετρόχτιστα αρχοντικά πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και, ακολούθως, κάντε μια στάση στον επιβλητικό ναό του Αγίου Δημητρίου, που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Το κτίριο, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, κατασκευάστηκε στο β’ μισό του 18ου αιώνα (1760) και διαθέτει υπέροχες αγιογραφίες του ηπειρώτη αγιογράφου Ιωάννη Παγώνη, επίχρυσο ξύλινο τέμπλο και επισκοπικό θρόνο, κειμήλια και διάφορες σπάνιες φορητές εικόνες. Πάνω ακριβώς από το ναό, στο ύψος της στέγης του, υψώνεται η πανέμορφη γραφική πλατεία του χωριού, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πολλά επίπεδα και στρωμένη με πλάκες. Τα αιωνόβια πλατάνια και οι πετρόχτιστες βρύσες, χαρακτηριστικά των περισσοτέρων πλατειών του Πηλίου, συναντώνται και εδώ προσφέροντας δροσιά και ίσκιο στους επισκέπτες ενώ τα γραφικά ταβερνάκια χαρίζουν ζωή και λαχταριστές λιχουδιές.

Σε διάφορες τοποθεσίες έξω από το χωριό, θα ανακαλύψετε και άλλα αξιοθέατα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των εκκλησιαστικών μνημείων. Στη θέση «Σπαλάθρια», μόλις 4 χλμ. έξω από το Νεοχώρι, θα συναντήσετε τη μονή Τουρκογιάννη, που είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Στο σωζόμενο καθολικό της θα θαυμάσετε υπέροχης τέχνης τοιχογραφίες ενώ αν θέλετε να προσκυνήσετε την παλιά εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου θα πρέπει να πάτε πίσω στον Άγιο Δημήτριο, όπου αυτή φυλάσσεται. Κάθε Δεκαπενταύγουστο στη μονή γίνεται πανηγύρι με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας.

Στην παραλία Κλωσσού, ακόμη, βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ πιο πέρα είναι και η εκκλησία της Ανάληψης.

Άλλο ένα εκκλησάκι, αυτό της Παναγιάς της Πλακιώτισσας, βρίσκεται στη διαδρομή Νεοχώρι-Πλάκα. Χτίστηκε το 1655, είναι προστάτιδα των λατομείων της περιοχής και διαθέτει υπέροχες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.


Αφού τελειώσετε την περιήγησή σας, μπορείτε να μεταβείτε για κολύμπι στις, όχι τόσο γνωστές αλλά μαγευτικές, παραλίες της Πλάκας (Νεοχωρίου) και στην Κλωσσού. Μάλιστα, κοντά στις ακτές της Πλάκας βρίσκονται και ερείπια μεταβυζαντινού κάστρου, του Παλαιόκαστρου, που αξίζει να επισκεφτείτε.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου