Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αμπελιώνα Μεσσηνίας

Η Αμπελιώνα (Τοπική Κοινότητα Αμπελιώνας - Δημοτική Ενότητα ΕΙΡΑΣ), ανήκει στον δήμο
ΟΙΧΑΛΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Αμπελιώνα”. Έδρα του δήμου είναι ο Μελιγαλάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.


Η Αμπελιώνα είναι ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου στο τρίστρατο Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Ηλείας, σε απόσταση αναπνοής από το καστανοδάσος της περιοχής, που προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και εκδρομές σε μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος.

Από δω μπορείτε να πάτε στην πηγή Τρίτσελη (βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά), στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας (στην σκεπή του φυτρώνουν 17 μεγάλα δέντρα), στο φαράγγι της Νέδας και τη χαράδρα του Βυρού, να περπατήσετε σε μοναδικά μονοπάτια και να επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι η Ολυμπία και ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες και γραφικά χωριά όπως η Καρύταινα και η Ανδρίτσαινα που διαθέτει βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Η Αμπελιώνα είναι επίσης γνωστή διότι είναι η πατρίδα του βραβευμένου έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου και μια ματιά στο τοπίο που την περιβάλει, φέρνει αμέσως στο μυαλό πλάνα από τις σπουδαίες ταινίες του αξέχαστου σκηνοθέτη.

Στην κεντρική πλατεία Παπαγιάννη δεσπόζει το καλοδιατηρημένο πέτρινο σχολείο της Αμπελιώνας που έχει μετατραπεί σε ξενώνα, αλλά και η «Τρανή Βρύση» που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην Αμπελιώνα λειτουργεί και παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας-ξενοδοχείο, όπου μπορείτε να μείνετε αλλά και να φάτε στο εστιατόριό του. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε το παντοπωλείο-ταβέρνα-καφενείο του χωριού για καφεδάκι ή σπιτικές νοστιμιές.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου