Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Χαρίεσσα Ημαθίας

Η Χαρίεσσα (πριν το 1953 Κάτω Κοπανός) είναι χωριό στο νομό Ημαθίας . Aνήκει στον Δήμο
Ηρωικής Πόλης Νάουσας . Εχει υψομετρο 45 μετρα.Ειναι στα ανατολικα της Ναουσας μεσα στον πλουσιο και καταπρασινο καμπο με τα πολλα νερα και το ευφορο εδαφος που εχει παραγει τα παντα. Μηλα, αχλαδια, ροδακινα, νεκταρινια, κερασια, βερυκοκα, ακτινιδια, σταφυλια, σιταρι, καλαμποκι κλπ.


Το χωριό έχει περίπου χίλιους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Η γεωγραφικη της ειναι τετοια που ειναι αναμεσα στη Βεροια 17 χλμ - Ναουσα 11 χλμ-Εδεσσα 32χλμ-Γιαννιτσα 38 χλμ -Θεσ/νικη 90χλμ.Στο 1 χλμ βρισκεται το εξωκλησι της Ζωοδοχου πηγης που χτιστικε τον 16 αιωνα και επιδιορθωθηκε το 1924 ενα μερος φανταστικο μεσα στα δρενια τα οποια ειναι ηλικιας ανω των 200 ετων εχει και κυπαρισια -μπορμπολιες και αλλα δεντρα. Ειναι ενα μερος αναψυχης με παγκακια ψησταριες καταλληλο για πικ νικ και εκδρομη το οποιο επισκεπτονται πολυς κοσμος και σχολεια.Την πρωτομαγια γινεται χαμος. Παρα πολυς κοσμος επισκεπτεται την εκκλησια που εορταζει δυο μερες πριν την κυριακη του Θωμα.Στα 2 χλμ ειναι οι Μακεδονικοι ταφοι των Ανθεμιων στην περιοχη των Λευκαδιων.

Ιστορία

Είναι γνωστή από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα με την ονομασία Κάτω Κοπανός. Τον καιρό εκείνο ήταν κοντά και η λίμνη των Γιαννιτσών όπου εξελίσσονταν μάχες μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων. Στις μέρες μας η λίμνη έχει αποξηρανθει και τη θέση της έχουν πάρει αρκετά στρέμματα από χωράφια τα οποία εκμεταλλεύονται και οι κάτοικοι του χωριού. Από τη Χαρίεσσα περνά ο ποταμός Αράπιτσα ο οποιος πηγαζει στη απο τη Ναουσα και (εκβάλλει στην Τάφρο του 66 που με την σειρά της εκβάλλει στον Αλιάκμονα). Η Αράπιτσα (ή Αραπίτσα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι) είχε σε αφθονία ψάρια οπως μπριανες και καραβιδες.Οι τελευταιες εχουν χαθει τελευταια λογω της μολυνσης των υδατων απο τα εργοστασια που εριχναν τα αποβλητα τους.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου