Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ανθούσα Τρικάλων

97 χλμ. από τα Τρίκαλα, τα τελευταία χιλιόμετρα σε δρόμο χωμένο στα βαθύσκιωτα δάση και
έχοντας πάντα τον Αχελώο στ' αριστερά μας, συναντάμε, αφού κάνουμε μιά μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο, την πανέμορφη Ανθούσα. Το χωριό είναι χτισμένο στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου σε υψόμετρο 1.100 μ., με πληθυσμό 600 κατοίκων που διαμένουν εκεί μόνο τους θερινούς μήνες.


Η Ανθούσα Τρικάλων (παλαιότερη ονομασία Λεπενίτσα) αποτελεί σήμερα χωριό της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.

Το χωριό είναι ακατοίκητο τον χειμώνα (οι περισσότεροι κάτοικοι διαχειμάζουν στην περιοχή των Φαρσάλων) και αρχίζει να αποκτά πάλι ζωή από τα μέσα της Άνοιξης. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του χωριού φθάνει τα 500 άτομα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία στα εξαιρετικά πλούσια δάση της περιοχής και την μελισσοκομία. Η Ανθούσα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος οικισμός. Κοντά στο χωριό βρίσκονται η Μονή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1799) και το παραδοσιακό γεφύρι του Μίχου πάνω στον Χαλικιώτικο, τον πρώτο παραπόταμο του Αχελώου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου