Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Πιτσιωτά Φθιώτιδας

Η Πιτσιωτά είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, που τοποθετείται στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, ΒΑ του όρους Τυμφρηστού, ΒΔ της Λαμίας. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού και στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Το υψόμετρο του χωριού είναι 800μ. ενώ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι Γεωγραφικό Πλάτος 39° 1' 4 Βόρεια και Γεωγραφικό μήκος 21° 54' 26 Ανατολικά. Βρίσκεται δίπλα στα χωριά Παλαιόκαστρο, Δίκαστρο και Περίβλεπτο καθώς και Φουρνά (Ευρυτανία) και Ρεντίνα (Καρδίτσα).

H Πιτσιωτά απέχει 20 χλμ. από Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, 69 χλμ. από τη Λαμία και 49 χλμ. από το Καρπενήσι. Από τη Σπερχειάδα (έδρα του Δήμου) απέχει 40 χλμ.

Φθάνοντας από τη Λαμία, μπορούμε να παρατηρήσουμε ποικιλομορφία τοπίων στην διαδρομή, διασχίζοντας αρχικά την πεδινή περιοχή -50χμ- παράλληλα στο Σπερχειό ποταμό, ενώ εν συνεχεία στα επόμενα 20 χλμ από τον Άγιο Γεώργιο και μετά η πορεία προς το χωριό είναι καθαρά ανοδική με αρκετές στροφές μα συνάμα πολύ όμορφη, καθώς περνάει από κατάφυτες χαράδρες και βουνά έχοντας ταυτόχρονη θέα στο όρος Βελούχι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 80λεπτά.

Φθάνοντας στην Πιτσιωτά από το Καρπενήσι (από Ράχη Τυμφρηστού), η διαδρομή, η οποία κρατά περίπου 60λεπτά, έχει χαρακτήρα καθαρά ορεινό και το ανώτατο υψόμετρό της πλησιάζει τα 1300μ. Οι στροφές κι εδώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Περνάει μέσα από πλαγιές με έλατα, περιμετρικά του Βελουχιού,μέσα σε τοπίο αλπικού χαρακτήρα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου