Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ευπάλιο Φωκίδας

Το Ευπάλιο είναι χωριό του Νομού Φωκίδας. Το χωριό βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από την
Ναύπακτο στην ορεινή Δωρίδα και Ναυπακτία ενώ έχει ρυμοτομικό σχέδιο από το 1910. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.


Το χωριό έχει πληθυσμό 707 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου ανέρχεται σε 6.086 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από την Ναύπακτο στην ορεινή Δωρίδα και Ναυπακτία ενώ έχει ρυμοτομικό σχέδιο από το 1910. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το Ευπάλιο στην αρχαιότητα αποτελούσε πόλη των Οζολών Λοκρών και αναφέρεται πρώτη φορά από τον Θουκυδίδη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι προέρχεται από το Ευ (καλός) + πάλη, δηλαδή ότι το Ευπάλιο έβγαζε καλούς παλαιστές, ενώ η δεύτερη από το Ευ (καλός) + πόλιον (μικρή πόλη), γιατί στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον.

Ο σημερινός οικισμός του Ευπαλίου, κτίσθηκε από τους κατοίκους της Άνω και Κάτω Καρυάς και το αρχικό του όνομα ήταν Σουλές. Λίγα χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Γάλλος πρόξενος Ιωαννίνων Πουκεβίλ, επισκέφθηκε την περιοχή και αναφέρει στο βιβλίο του "Ταξίδιον εις Ελλάδα" ότι στο Σουλέ ζούσαν 15 οικογένειες.

Η απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου 1829 με την απελευθέρωση της Ναυπάκτου. Το 1846 και το 1865 στην κοιλάδα του Σουλέ, δόθηκαν στους Αγωνιστές της Επανάστασης ως αποκατάσταση "Εθνικαί γαίαι" που όμως ήταν μακρυά από τα σπίτια τους στην Καρυά. Έτσι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να χτίσουν τον οικισμό που υπάρχει μέχρι σήμερα, επεκτείνοντας τον αρχικό οικισμό του Σουλέ και δίνοντάς του το αρχαίο όνομα, Ευπάλιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου