Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Λυγαριά Λαμίας

Χωριό του νομού Φθιώτιδος. Το μισό χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη θέση Στρογγυλόλακα της Όθρυς, το άλλο μισό είναι επίσης κτισμένο αμφιθεατρικά στην θέση Καμζόραχη. Η Λυγαριά από υψόμετρο 160 μέτρων δεσπόζει του Λαμιακού κάμπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Οι παλιότεροι θυμούνται το χωριό ως Τσοπαλνάτα η Τσοπαλνάτες.


Το χωριό σε πολλές αναφορές το συναντάμε και σαν Τζουμπαλάτες, Τσοπαλάδες, Τσοπανλάτες , Τσοπανελάτες, Τσοπανλάτα, Τσουπανελάτες, Τοπαλάδες, Τσουκαλάτα, Τσουκαλάται κ.λ.π. Ο Παν.Τσόνης αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από το πρόκριτο του χωριού Νικολό τσουπάν Λάτης.

Η επίσημη μετονομασία του σε Λυγαριά έγινε με την υπ’ αρθμόν 41743/10-10-1926 ,απόφαση του Υπουργείου εσωτερικών Φ.Ε.Κ.68/1926 και οφειλόταν στην επικρατούσα τότε άποψη ότι τα τοπωνύμια που θεωρούντο τούρκικης προέλευσης έπρεπε να αντικατασταθούν με άλλα ελληνικά, γιαυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέχτηκε το όνομα Λυγαριά χάρη στο ομώνυμο φυτό το οποίο φύεται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τον προφορικό λόγο την εποχή της τουρκοκρατίας έως τα πρώτα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, η Τσοπαλνάτα ήταν χτισμένη δυτικά του σημερινού χωριού στην θέση Παλιοχώρια ,πάνω από τον σημερινό σιδηροδρομικό σταθμό της Λυγαριάς.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: http://clubs.pathfinder.gr/Lygariaclud/285106



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου