Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πλατύ Λήμνου

Το Πλατύ είναι ένα χωριό στη Λήμνο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λήμνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Μύρινας. Παλαιότερα ανήκε στον νομό Λέσβου.


Βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα στο Δήμο της οποίας ανήκει. Έχει 673 κατοίκους (απογραφή του 2001) και είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, κοντά στη θάλασσα.

Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή είναι έντονη, χωρίς όμως να αλλοιώνει την εικόνα του. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου και οφείλει το όνομά του στο ευρύ στόμιο του όρμου και του λιμανιού. Το λιμάνι αυτό, το χρησιμοποιούσαν από τα μεσαιωνικά χρόνια, ως ένα ασφαλές αγκυροβόλιο, και εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, συνήθιζε να δένει το πλοίο του ο πασάς του νησιού.

Θα απολαύσετε τον καφέ σας και θα πιείτε ρακή στα καφενεία και τα μεζεδοπωλεία της πλατείας. Θα συνεχίσετε με εκλεκτούς ψαρομεζέδες, συνοδεία ενός αρωματικού μοσχάτου, στις ταβέρνες της παραλίας, δίπλα στο κύμα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου, βασιλικού ρυθμού, του 1857, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ο ναός γιορτάζει και του Αγίου Σπυρίδωνος, του οποίου η εικόνα βρέθηκε στο νεκροταφείο του χωριού γύρω στα 1870.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου