Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κοντιάς Λήμνου

Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου, με τον πευκόφυτο λόφο, τους
μισοερειπωμένους ανεμόμυλους, τα πέτρινα σπίτια με το χαρακτηριστικό τοπικό χρώμα. Στην είσοδο του Κοντιά υπάρχει μια σειρά από παλιούς ανεμόμυλους με τους οποίους άλεθαν το σιτάρι.


Η Λήμνος - με το όνομα ανεμόεσσα - ήταν λογικό να έχει αναρίθμητους ανεμόμυλους, τόσο γιατί φυσά συνεχώς δυνατός αέρας, όσο και επειδή ήταν πασίγνωστη για τις καλλιέργειες του σιταριού. ´Αλλωστε ακόμα και σήμερα στην ελληνική γεωργία από τα καλύτερα υβρίδια σιταριού ονομάζεται Λήμνος. Παλαιότερα καλλιεργούσαν και βαμβάκι μόνο που η νέα τεχνολογία των αρδεύσεων οδήγησε - στη Λήμνο το νερό δεν είναι άφθονο - στην εγκατάλειψή του.

Έχει πληθυσμό 550 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει ντόπιους ξενιτεμένους από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Το όνομα του χωριού προήλθε από τον Βυζαντινό γαιοκτήμονα της περιοχής Κοντέα, που η παράδοση τον θέλει Πελοποννήσιο στην καταγωγή. Το χωριό αρχικά βρισκόταν κοντά στην θάλασσα και εγκαταλείφθηκε λόγω των πειρατών γύρω στο 1600. Στη παλιά περιοχή απομένει μόνο το μεσαιωνικό κάστρο με το όνομα Παλαιόκαστρο του Κοντέα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου