Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μητρόπολη (Παλιόκαστρο) Καρδίτσας

Η Μητρόπολη είναι ένα χωριό του Δήμου Καρδίτσας, του Νομού Καρδίτσας, με 1.262 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011, και έκταση 11.173 στρέμματα. Η παλαιά ονομασία της είναι Παλιόκαστρο.


Ο επισκέπτης που θα πάει από την Καρδίτσα στην λίμνη Πλαστήρα θα περάσει την Μητρόπολη, που απέχει μόλις 8 χλμ. από την Καρδίτσα. Είναι γνωστό ότι στη θέση του σημερινού ομώνυμου χωριού κατά την αρχαιότητα υπήρξε «η Πόλις των Μητροπολιτών» και χρονολογείται περίπου από το 500 π.Χ. Ο οικισμός της Μητρόπολης αποτελεί επίσημα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο από το 1964, με Υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, έχουν βρεθεί δυο Ρωμαϊκά λουτρά – σε ένα από τα οποία υπάρχει ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από το Δια -, οικιστικά λείψανα από την κλασική και ρωμαϊκή περίοδο, κεραμικός κλίβανος και πολλά άλλα. 

Η Μητρόπολη υπήρξε κέντρο αγγειοπλαστικής κατά την αρχαιότητα, πράγμα που αποδεικνύεται από τους πολλούς κεραμικούς κλίβανους που βρέθηκαν μέσα στον ιστό του αρχαίου οικισμού. Ένας από αυτούς τους κλίβανους, που αποκαλύφθηκε από την ΙΓ’ ΕΠΚΑ, έχει μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία του οικισμού και συνέχονται οι εργασίες ανάδειξής του.

Για περισσότερες πληροφορίες:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου